Gyakori kérdések

Amiről mindenki érdeklődik

Családok életében az életük során az egyik legnagyobb befektetés a családi ház, lakás vásárlása. Az interneten sokkal több az információ, mint amit valaha fel lehetne dolgozni, ezért az építkezni vágyók a bőség zavarától nehezen hozzák meg a megfelelő döntéseket. Segítségképpen szeretnénk egyértelmű válaszokat adni kérdéseikre, a fejekben megfogalmazott félelmekre.

Mit jelent, hogy az  építtetők számára is többszörösen előnyös ez a rendszer?

Az épületnek két ára van: az építés bekerülési költsége  és az épület működtetési költsége.

  1. Alacsonyabb bekerülési ár egyszeri megtakarítást eredményez.

Az építési munkálatok 5-8 %-kal alacsonyabb bekerülési összegből kivitelezhetők.

  1. Alacsonyabb működtetési költség folyamatos megtakarítást eredményez, ez növeli a ház értékét! A kiváló, akár passzív háznak megfelelő szigetelés a fűtési-hűtési költségeket drasztikusan le tudja csökkenti (akár 50% alá), melyek a különböző alternatív, vagy megújuló környezetbarát energiaforrásokkal tovább javíthatók a közel 0 energiafelhasználás irányába!

 Tényleg gyorsan elkészülhet a házunk?

Hagyományos építkezésnél gyorsabb építést tesz lehetővé a HORIZONT™ technológia. Mindenki számára az idő a legdrágább, nem mindegy, hogy a kivitelező cég 5-6-7 hónapot dolgozik egy házon vagy 3-4 hónap alatt kulcsrakészen át tudja adni.

A gyakorlatban bizonyított, hogy a téglaépítéshez képest minimum kettő, de akár négy HORIZONT™ ház is felépíthető ugyanannyi idő alatt, ugyanannyi munkaerővel.

Miért lesz nagyobb hasznos alapterületem mintha téglából építkeznék?

Az acélszerkezet erőssége, és a nagy mértékű hőszigetelés miatt vékonyabb falak szükségesek, ezért az építmény hasznos alapterülete a téglaépítéssel szemben 10-15 %-kal nagyobb hasznos alapterületet eredményez. Ez egy kisszoba mérete!

Télen vagy nyáron is építkezhetek ezzel a rendszerrel?

 Évszaktól független építés (rugalmasság – idő megtakarítás)

A HORIZONT™ szárazépítési rendszer munkái – az alap betonmunkáját kivéve – külső hőmérséklettől függetlenül folyhatnak – nincs száradási és technológiai várakozási idő.

Csak típustervek alapján lehet építeni?

A típustervek alapján történő építés igaz gazdaságosabb lenne (kevesebb tervezési költség), de az épületeink 99%-a egyedi tervek alapján készül.

A mi szerkezeti rendszerünk nem igazodik modulméretekhez. Minden egyedi méretű lehet (falmagasság, födémhossz, stb). Igazán nagy a tervezési szabadság.

 Az épületeket csak a gyártó tervezheti vagy lehet saját tervezőm is?

Az építési engedélyezési és a kiviteli terveket bármelyik építész elkészítheti. Ezt követően csak a gyártmányterveket készítjük mi. Ingyenes segítséget nyújtunk a tervezési feladatok megoldásához, amennyiben olyan tervezője van aki még nem tervezett HORIZONT™ házat. Őket mindenben segítjük, számukra már előre kidolgoztuk a tervezéshez szükséges adatokat. Kérésre Tervezési segédletet küldünk. Szaktanácsot adunk statikai, energetikai, akusztikai, és tűzvédelmi problémák megoldásához.

Az acél hőhidat képez, penészedni fog a falam?

Hőhídmentes épületszerkezet nem létezik.

Ezért fűtött épületek esetében hőhídcsökkentő hőszigetelést kell alkalmazni. Épületeink komplett szigetelést kapnak kívülről belülről, így a hőhidakat megszüntettük.

Az acél leárnyékolja a házat, nem lesz térerő?

A vázprofilok sűrűsége „ritka”40-60 cm, ezért nincs ilyen jelenség.

Mennyire tartós, nem fog összedőlni a házam?

ÉMI által vizsgálva. Ez szabvány szerint több mint 200 év élettartamot biztosít beltéri felhasználás esetén, 4 emelet magasságig!

 A párától nem fog rozsdásodni a szerkezet?

A komplett vázszerkezet szigetelve és párazárva van.

A fémszerkezeten a tüzihorganyréteg vastagsága a legmagasabb: 275 g/m2. Ez a legjobb rozsdásodás elleni védelmet biztosítja. Az esetlegesen sérült  részeknél katódos védelem alakul ki, mely véd a rozsdásodástól. Vágás csak nyírással történik, hogy a rozsdásodást elkerüljük. Márkaképviselő és építő partnereink csak ezzel a technológiával építik a házakat.

A könnyűszerkezetes épületeket elfújja a szél, mint Amerikában?

Nem! Mérések szerint a szerkezet szélállósága 300km/h! A Magyarországon mért legnagyobb szélsebesség ~172km/h. A hírhedt Katrina hurrikán 206-240Km/h szélsebességgel pusztított az Egyesült Államokban. Európa nem hurrikánveszélyeztetett terület.

A könnyűszerkezetes házak értéke kisebb a téglaépítésűeknél, igaz ez?

Egyre fontosabb szempont az üzemeltetési költség – a ház „fogyasztása” – a takarékos épületek felértékelődnek. A pozitív tapasztalatok miatt csökkennek az előítéletek. Családi házaink rezsi költsége nagyon alacsony.

Mi van ha összeroskad benne az üveggyapot, nem lesz szigetelés a házon?

Ez csak akkor fordulhat elő, ha vékonyabb, könnyű, nem megfelelő szigetelést alkalmazunk. A fal teljes keresztmetszetét kitöltő, vagy kellő merevségű szigetelésnél nem roskad össze a szigetelés. 20 éve építjük a házainkat, már többször megvizsgáltuk a falszerkezetek szigetelését, hogy erről megbizonyosodjunk.

Vékonyak a fal ezért biztosan rossz a hangszigetelése, áthallatszik a fal, kopog a födém, igaz ez?

Lehet-e terheket rögzíteni a gipszkarton falakra?

Természetesen 40 kg/fm alatt üregdűbellel közvetlenül a gipszkartonra e fölött a tartóvázhoz, vagy segédvázhoz, akár egy laposvas segítségével (konyhabútor).

Ha lezárjuk a párát nem fog lélegezni a ház? Párazárás vagy lélegzés?

Hiedelem: a „lélegző fal” – a helyiség páratartalmát csökkenti szellőztetés nélkül is

(„biztosítható a kellemes páratartalom folyamatos szellőzés nélkül is.”)Tény: átlagos mértékű légcsere mellett a pára max. 1%-a diffundál a falakon keresztül (kutatási eredmény).

A szerkezetbe bejutó nedvesség károkat okozhat minden építőanyagnál ezért kell a szigetelést jól elvégezni.

Ha nincs tégla akkor biztos gyorsan kihűl és gyorsan fel is melegszik a házam?

A tégla, vagy beton fal hőtárolóként funkcionál, azaz ha felmelegedett akkor nehezen hűl ki, ha lehűlt akkor nehezen melegszik fel. A felmelegedett betonfal, vagy téglafal este leadja a napközben felvett hőt, ezért szellőztetéssel nem lehet lehűteni a házat, a HORIZONT™ technológiával épített házaknál ilyen gond nincs, a szigetelés a legmagasabb igényeknek is meg tud felelni, egyszerű kereszthuzattal este könnyen 20 fok körülire hűthetjük a házunkat. A nyári felmelegedést ellen már a tervezőasztalnál kell gondolni, a tájolás, árnyékolás igen sokat tehet ellene.

Tévhit: Minél nagyobb a hőtároló képesség (tömeg) – annál jobb.

Tény: Minél nagyobb a hőtároló képesség (tömeg), annál rugalmatlanabbul reagál igényeinkre az épület (hosszú felfűtési és lehűtési idő). Kis hőtárolás esetén az esti szellőztetés hatékonyan hűt.

Jelent-e megtakarítást, hogy építésnél hatékonyabb az anyagfelhasználás?

A precíz, méretre szabott acélszerkezetnél keletkező hulladék 0,5 % alatti. A szárazépítési anyagok is minimális hulladékkal beépíthetők. Nincs akkora gond a sit kezeléssel, itt is lehet 1-200.000Ft-ot spórolni.

Kicsi a ház súlya, elfújja a szél?

Egy kulcsrakész 100 m2-es HORIZONT™ ház súlya 25 tonna, szemben a 250-300 tonnás téglaházzal. Viszont a rugalmassága rendkívül jó, nem véletlen építenek földrengésbiztos felhőkarcolókat acélból és beton szerkezetből.   A kisebb súlynak köszönhető, hogy az alapozási, szállítási és anyagmozgatási költségek jóval alacsonyabbak. Egy 100 m2-es ház tetőszerkezettel, egy kamionnal elszállítható, akár előreszerelt állapotban is.

Ha ez ilyen jó miért nem látunk több fémszerkezetes házat épülni Magyarországon?

Ez idáig több, mint 2000 HORIZONT™ ház (épület) épült fel Magyarország, Európa és Ázsia több pontján. Hazánkban a szokások és csak a szokások azok, amelyek alapján sok téglából épült házat lehet látni. Aki előre gondolkodik a minimális energiaigényű ház iránt az már nem igazán épít téglából. Sok helyen többek között Szlovákiában, Németországban teljesen elfogadott már a könnyűszerkezetes építési rendszerünk.

Reméljük sikerült meghoznia a döntést és most már mást nem is választana. Élvezze Ön is  saját  HORIZONT™ házának előnyeit.